Text: Magnus Pamp Foto: Edens Garden
John de Jong är holländaren som brinner för att svensk landsbygd ska leva. Tillsammans med sin fru Mandy lockar han turister från hela Sverige, och stora delar av världen, till Svartådalen och parets ekoturismgård: Edens Garden. Hit&Dit följde med John på bäversafari och efteråt vid lägerelden, bad vi honom berätta hur det är att leva och verka i Sverige.
Man kan inte leva av naturen utan att vara varsam om den. Vårt företagande ska stärka naturen, inte tvärtom.
Edens Garden ligger drygt tre mil norr om Västerås, mitt i det myllrande fågel- och djurlivet intill Hällsjön och Svartån. Här lever John och Mandy med sina barn Gabriella och Sara. På gården bor också tre katter och ett helt gäng med höns, getter och kaniner. Allt började med att John och Mandy längtade bort från det hektiska livet i Amsterdam. De ville bo fridfullt på landet, något som var omöjligt med de höga bostadspriserna i Holland. Tanken på att flytta till Sverige kom när de besökte vänner utanför Sala.
– En dag på resan stannade vi vid en sjö och lade ut picknickfilten i gräset, berättar John. Hänförda över den vackra utsikten utbrast vi samtidigt: ”Tänk om man kan bo så här!” Otroligt nog så bor vi nu alldeles intill med utsikt över en lika fin sjö.
KÄMPIGT FÖRSTA ÅREN
– När vi flyttade till Sverige bodde vi först i en liten bakstuga från 1700-talet utanför Sala, säger John. Vi bodde gratis i utbyte mot att vi rustade stugan. Första vintern blev det 29 grader kallt och vi värmde stugan genom vedeldning. När det var som kallast tog veden slut, vattenledningarna frös och Gabriëlla, som var nio månader, kröp runt i dubbla lager med kläder. Det var en lärorik tid för oss, men jag är praktiskt lagd och gillar att hitta lösningar. Vägen till arbete i Sverige var inte enkel för John. Trots att han blivit lovad både i Holland och i Sverige att hans sjuksköterskelegitimation var gångbar inom hela EU, så fick han börja med att praktisera på en vårdavdelning i tre månader, och sedan jobba som undersköterska, innan han efter 1,5 år blev fast anställd som sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Västerås.
– Den första tiden var riktigt kämpigt ekonomiskt, säger John. Men när vi båda fått jobb på sjukhuset kunde vi se oss om efter bättre boende och vi fann gården i Svartådalen där vi bor nu.
Utvecklingen av gården har tagit över tio år. Vi har provat oss fram, utan att ta fler lån och utan att riskera vad vi byggt upp på den här vackra platsen.
ENGAGERAD I BYGDENS UTVECKLING
Ganska snart efter att de köpt sin gård engagerade John sig i Svartådalens Bygdeutveckling. Föreningen består av bygdens folk som vill att skolor och service ska finnas kvar, att skogs- och jord bruket ska fungera, och att besöksnäringen ska utvecklas. Så när John fick höra att det saknades sängplatser i Svartå dalen startade paret ett Bed & Breakfast.
– Vi hyrde på engelskt vis ut ett rum hemma i huset och gästerna åt mat med oss vid köksbordet, berättar John. Vi blev rätt snart fullbokade och när huset intill oss blev till salu köpte vi det och började hyra ut det till främst barnfamiljer som söker friheten på landet.
MILJÖTÄNK I ALLT
Förfrågningarna blev allt fler, och nu har John tre hus att hyra ut. Med tiden började han guida gästerna i naturen, och nu är bäversafari, gäddfiske från kajak och fågelskådning längs Svartån uppskattade turer. John valde också att certifiera gården som ekoturism-företag, något som innebär miljöhänsyn i allt de gör.
– Man kan inte leva av naturen utan att vara varsam om den, säger John. Vi källsorterar på gården, lagar mat på närproducerade råvaror, använder träbestick istället för plast och så rör vi oss med respekt ute i markerna. Vårt företagande ska stärka naturen, inte tvärtom.
TILLSAMMANS ÄR FRAMTIDEN
– Samarbetet i bygden är viktigt, säger John. Det är helheten, allt som erbjuds Svartådalen, som gör platsen så rik på upplevelser. Därför hänvisar vi ofta våra gäster till andra företag inom besöksnäringen, och vi ger även varandra provisioner. Individualismens tid är förbi, nu handlar allt om att hjälpas åt för att skapa en hållbar värld.
– Utvecklingen av gården har tagit över tio år. Vi har provat oss fram, utan att ta fler lån och utan att riskera vad vi byggt upp på den här vackra platsen. Klockan fem imorse var jag ute på Svartån i kanoten, fåglarna sjöng i vassen, svalorna svischade omkring på himlen och jag såg både rådjur och bäver på nära håll. Kan man ha det bättre? När vi frågar John om framtiden och vad han drömmer om härnäst, så svarar han:
– Jag drömmer inte, jag lever istället livet fullt ut. Jag har redan allt – min frihet, fantastisk natur omkring mig, min magiska familj och alla mina härliga vänner.