fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Högbo Bruk lockar alla sinnen

Högbo Bruk lockar alla sinnen
2017-02-19 Martina Sandberg
Högbo Brukshotell
TEXT: ÅSA BACKMAN
FOTO: HÖGBO BRUK

Smakfullt! Strax utanför Sandviken ligger hotellet där maten har en huvudroll. I köket på Högbo Bruk använder man både hjärta och hjärna i matlagningen.

Det var en helt ny upplevelse att komma in i Högbo Bruks helrenoverade restaurang när portarna slogs upp i maj 2015. Men det är inte bara den blankpolerade ytan som skiljer restaurangen från andra, utan hela själen. Krögaren Stefan Johansson tar nämligen inga genvägar. Målet är att minst hälften av alla råvaror ska vara ”Made in Högbo”. Närodlade grönsaker, egna djur, ysteri och bageri är bara början. Med passion och närodlade råvaror vill Stefan locka alla sinnen och bjuda gästerna på en gourmetupplevelse de aldrig glömmer.

På ett år har Högbo Bruk fördubblat antalet grisar och är i stort sett självförsörjande på kött. Fisk är en större utmaning. Det är inte ekologiskt försvarbart att odla fisk i Högbo och Storsjöfisken är starkt begränsad, så det är svårare att planera vad som kommer att finnas på menyn från en vecka till nästa.

Högbo Brukshotell
På Högbo Brukshotell har krögaren Stefan Johansson satt ett ambitiöst mål att hälften av allt som serveras ska vara närproducerat inom tio år.
Högbo Brukshotell
Kunskap om odling och jordbruk känner inga landsgränser och på Högbo Bruk möts världen. När Harmony och ShiMo kom till Sverige från den burmesiska landsbygden fick de chansen att använda sina kunskaper i växthuset. De jobbade hårdare än alla andra och fick snabbt respekt från folk i byn.

3 snabba till krögaren Stefan Johansson

Högbo Brukshotell, Stefan Johansson
Stefan Johansson, krögare på Högbo Bruk.

Varför är det viktigt med Made in Högbo?

Det räcker att se sig omkring i världen för att förstå att vi måste sluta transportera så mycket mat och kasta så mycket. Förr i tiden var människorna på Högbo bruk självförsörjande och tog väl hand om de råvaror som fanns. Jag märker att omsorgen om råvarorna blir större när vi själva har odlat eller jobbat med det.

Vad var det som gjorde att ni kom igång?
Egentligen var det en tillfällighet. Jag körde förbi de söta lammen på väg till jobbet varje dag, samtidigt som vi själva köpte lammkött från Nya Zeeland. Det tog faktiskt några år innan jag kom på hur dumt det där var! Lammen blev starten på Made in Högbo.

Vad kan alla göra för att gynna miljön?
Vi måste bli bättre på att ta tillvara på den mat vi köper och sluta slänga så mycket. Om vi dessutom tänker på att handla så mycket närodlat som möjligt så har vi vunnit mycket. Titta inte blint på märkningar av olika slag. För mig kan det aldrig vara bättre att köpa ekologiska tomater från Spanien, än att köpa dem lokalt.

Made in Högbo

Märkningen Made in Högbo utlovar närodlade smakupplevelser, baserade på ekologisk och social omsorg. Minst ett av kriterierna måste vara uppfyllda:

1. Enkel råvara som är plockad/odlad/uppfödd i Högbo, med kärlek och omtanke om naturen och människorna. Hållbar både ekologiskt och socialt.

2. En produkt från närområdet som förädlas i Högbo. Exempel är ost som ystas i Högbo på mjölk från Järbo, eller bröd som bakas på mjöl från Teve Kvarn.

3. Sammansatta produkter får innehålla upp till 20 procent ingredienser som inte är närodlat. Högbolimpan innehåller exempelvis aprikoser, russin och mandlar som inte klarar ovan nämnda krav.

Recept:

Högbo Brukshotell, Högbolimpa
HÖGBOLIMPA
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk vetegroddar
1/2 dl vetekli
3/4 dl rågkross
1,5 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl
1 dl russin
1 dl hela mandlar
1 dl torkade aprikoser
3/4 dl solrosfrön
5 dl fil
1 dl mörk sirap
Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i enbunke. Häll över fil och sirap och blanda till en jämn smet. Smörj och bröa en brödform. Häll i smeten. Grädda i 175 grader i cirka 80-90 minuter.