Text : Kerstin Eriksson
Foto: Magnus Pamp
TONY RICKARDSSON
Hårt slit och målmedvetet arbete. Det var hemligheten bakom den sexfaldige världsmästaren Tony Rickardssons speedwaykarriär. Samma inställning och lika mycket kraft lägger han nu på sin nya karriär – som företagare, programledare och inspiratör.
– Jag älskar utmaningar. Ju mer utmanande desto mer spännande, säger Tony Rickardsson.
Efter sin karriär som världens bäste speedwayförare körde Tony Rickardsson fortsatt fort, men för bilmärket Porsche i tre år. Därefter gick han över till Swedish Match 13 år, där han fick starta och lansera företagets utbud och affärer på helt nya marknader. Han lanserade företaget i elva nya länder och ”rattade” till slut 42 länder, innan han sade upp sig.
– Jag må ha sex världsmästartitlar i speedway men jag är ändå mest stolt över jobbet hos Swedish Match, erkänner han själv. Det var så lärorikt. Där fick man svar direkt i månadsrapporterna på hur bra eller dåligt man jobbat.
Efter Swedish Match blev han programledare i TV-programmet Top Gear. Idag jobbar han för TV-bolaget Discovery.
– Jag har fått uppdraget att skapa en knatteserie i speedway, med miljövänligare och billigare cyklar för att öka intresset hos barn och unga. Projektet drivs av Discovery. Det viktigaste är att de som får testa cyklarna ska ha kul.
”Jag har fått uppdraget att skapa en knatteserie i speedway, med miljövänligare och billigare cyklar för att öka intresset hos barn och unga
Lyfte sportens anseende
Både som idrottsman och företagare är det begreppet utmaning som driver honom. Även i tider då det kan ha varit tufft. Under åren som världens bästa speedwayförare fanns det stunder när han både fysiskt och mentalt ”körde fast”.
– Speedway är en komplicerad motorsport. Jag försökte hela tiden lära mig mer och mer, men när jag inte kom längre, fick jag ta hjälp. Då knöt jag till mig duktigt folk.
Det handlade ofta om detaljer, men också om att lyfta sportens anseende.
– För mig fanns det en drivkraft att få sporten accepterad. Speedway förknippades ofta med träskor och en verktygslåda. Det team jag hade försåg jag med fick uniformer i samma färger och transportbussar med logga. Sedan bjöd jag in -företag för att få dem intresserade av -sporten, berättar Tony.
Från att ha lånat både rum och garage och gjort allt själv, skapade han en organisation omkring sig med professionella, engagerade och motiverade personer. De såg till att cyklarna var i bästa skick och att de transporterades till nästa tävlingsarena. Allt enligt noggranna arbetsbeskrivningar.
– Från mars till november deltog vi i mellan 80-120 tävlingar över hela Europa och Australien. Det skulle bara fungera.
Trivs extremt bra i avesta
Inställningen för deltaljer och sitt organsiationstänk har Tony Rickardsson tagit med sig i sina nästa karriärer och de utmaningar han tagit sig an inom nya områden. I februari slogs dörrarna upp till hans Onyx padel. En padelhall och ett gym tillika en mötesplats för alla åldrar, som han har fått planera på det sätt han själv velat.
Att hallen skulle ligga i Avesta var naturligt. Under hela sin karriär har Tony Rickardsson haft sin fasta punkt i Avesta.
– Det blev så. Jag var bosatt i England ett tag, men Avesta har alltid varit en bra bas och nära till Arlanda. Jag har trivts extremt bra här och för barnen har det varit en bra plats att växa upp på.
Många lokala idrottsprofiler
Tony är inte den ende sportprofilen som satt sina spår i Avesta. Hans skolkamrat och hockeykompis Nicklas Lidström utnämndes nyligen till Sveriges genom tiderna bästa hockeyspelare. Stavhopparen Mondo Duplantis, som har rötter i Avesta, har fått sin egen stavhoppsställning intill världens största dalahäst. Naturligtvis med ribban på rekordhöjd.
Alla tre har liksom motorstjärnan Mattias Ekström sina egna walk-of-fame-plattor på Avestas Lilla Torget. Fotbollslandslaget stjärna Lina Hurtig väntar på att få avtäcka sin.
Vad är det då med Avesta som lagt grunden till att ni alla blev så framgångsrika?
– Under min uppväxt fanns det många sporter som jag provade på. Det var ett rikt utbud på aktiviteter och mycket av mina sportupplevelser från när jag var ung, var att vi barn spontansportade och lekte våra sporter.