fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Släck törsten i Bergslagen

Släck törsten i Bergslagen
2017-05-15 Martina Sandberg
Text: Ordalag, Pelle Svensson

Att Bergslagen är ett matrike med fantastiska råvaror är kanske känt sedan tidigare. Även dryckerna härifrån är minst lika välsmakande. Några har du kanske redan provat på hemmaplan?

Alla kan göra öl, men att göra god öl, det är en helt annan sak.

Gott om god dryck finns det i Bergslagen. Du kan släcka törsten med det sägenomspunna vattnet från Loka, ladda kroppen med Saxhyttegubbens 100% blåbär, eller njuta en iskall cider från Kopparbergs. Men många fler hantverksmässiga dryckesupplevelser väntar på dig i Bergslagen – här finns bland annat öl från mikrobryggerier och äppelmust från lokala musterier.

Foto: Destination Bergslagen
Ta en klunk Bergslagen. Lindesbergs musteri och Nora Brygghus bjuder god äppelmust och välbryggt öl.
Foto: frida edlund

Ölbryggning i kulturkvarter

I kulturkvarteret Bryggeriet i Nora håller Nora Brygghus till. Här bryggs det varje år cirka 10 000 liter öl med namn som Förstlingen, Pershytte Pils och Bryggarens Bästa.

– De har olika karaktär, men alla har rena, tydliga smaker av humle och malt, säger Arne Holm, en av sju som äger och driver mikrobryggeriet.

Nora Brygghus kallar sig ”det lilla bryggeriet med de stora smakerna”. Smakerna kan du uppleva på plats, under de smakprovningar som bryggeriet arrangerar.

– För tre år sedan gjorde vi den första bryggningen här. Vi fastnade för Nora för att det är en turiststad och för att Kv. Bryggeriet är ett trevligt och välbesökt område, säger Arne.

De flesta av ölsorterna som bryggs i Nora Brygghus kommer från hans egna recept.

– Det är öl med en smakbalans, precis som i matlagning. I vårt fall är det balansen mellan humle och malt vi vill få till. Brygga öl handlar om fingertoppskänsla. Processen innehåller många olika moment, och för lite eller för mycket av någon ingrediens påverkar slutresultatet. Alla kan göra öl, men att göra god öl, det är en helt annan sak, säger Arne Holm.

Småskaligt och jättegott

Strax utanför Lindesberg, inte långt från travbanan i Fornaboda, ligger Lindesbergs musteri. Här har Peter och Gertrud Jonasson tillverkat äppelmust sedan 2012.

– Vi saknade ett ställe där man kunde få sin egen must från egna äpplen. Det närmaste fanns då i Värmland, så vi bestämde oss för att öppna ett eget musteri här, säger Gertrud.

Processen för att göra must är ganska enkel, men liksom all annan livsmedelstilverkning i Sverige, är den omgärdad av höga hygienkrav. Peter förklarar:

– Man lämnar in sina äpplen, minst 50 kilo. Av det får man 25-30 liter must. Frukten tvättas och rengörs, och krossas sedan i en krossmaskin innan den pressas till saft, som är råvaran till musten. Saften pastöriseras vid 79 grader. Därefter kyls den och töms på tre- eller femliters bag-in-box som kunden kan hämta efter överenskommelse.

Gertrud och Peter menar att must ligger i tiden.

– Det finns en glädje i att ta tillvara det man odlar. Must är en naturprodukt som enbart innehåller fruktsocker, inga tillsatser, säger Gertrud.

Kan ett öl heta Rirum tillt?
Ja, om det är gjort på Stripa bryggeri. Från början hade det stått ”Motormaskinerirum. Obehöriga äga ej tillträde” på den gamla skylten på gruvområdet. Nu hade de flesta bokstäverna rostat sönder och kvar av de ursprungliga fanns endast ”Rirum tillt”. Det blev namnet på ölet som tillverkas endast på ett ställe i världen, gruvområdet i Stripa. Snacka om lokal förankring!
Foto: alexander von sydow