Text: Ordalag, Pelle Svensson
Fantastiska smaker i ljuvliga miljöer.
Ett ligger i en gul villa på en ö. Ett annat i en gammal körstuga med fårhagar runt omkring. Båda drivs av familjer med en smittande passion för äkta mathantverk. Det som bjuds på Englas Skafferi och Bredsjö Ostcafé är rätt och slätt – gudomligt gott!
Ta dig något om du vill, det står framme”.
På bordet i köket står en liten burk med marmelad på gröna tomater, lite Bredsjö Blå och en skiva hällbröd. Jag bryter en bit knäcke, breder försiktigt på lite marmelad och toppar med blåmögelosten, vars konsistens, smak och kvalitet har satt Bredsjö på kartan. Gommen krullar sig. Vilken smakkombination! Men så är de tre produkterna gjorda med kärlek och respekt för råvaran också.
Allt görs från grunden, från osten till majonnäs, saft, marmelad och bakverk.
I ett av caféets båda rum sitter Lena Hall och fikar med dottern Sara Staffare. Tillsammans med maken Lars-Göran Staffare driver Lena sedan 30 år Bredsjö Mjölkfår AB, känt för att tillverka Bredsjö Blå av mjölk från gårdens ostfriesiska mjölkfår. Osten lagras från sex månader till ett år, och fylligheten och rundheten ökar med åldern. Numera finns även en smakrik peccorino, Bredsjö Hård, att köpa. För köpa ost, det vill de flesta som kommer till Bredsjö. Det är anledningen till att Bredsjö Ostcafé finns.
– Folk knackade på hemma oss för att köpa ost. Det blev så många till slut att vi bestämde oss för att öppna en gårdsbutik här i stugan. Men folk åker långväga hit, och vi tänkte att då vill de nog ha kaffe också, säger Lena.
Så blev det ett café. Här kan besökare handla ost att ta med hem, ostpaj, ostsallad, smörgås med rökt lamm och tre sorters bröd med ostkräm. Till dessert finns bland annat lammdans.
– Allt görs från grunden, från osten till majonnäs, saft, marmelad och bakverk. Hantverket går som en röd tråd genom allt vi gör.
Osten en upplevelse
Caféet har 25 000-30 000 besökare per år. På sommaren är det trångt på parkeringen. Besökarna kommer långt ifrån, och många återkommer år efter år.
– Det är hemma hos-stämning här. Vi känner kunderna och de känner oss. Vi pratar med varandra som vänner, säger Sara.
– Framför allt är det osten som gjort oss till ett besöksmål. Det är en upplevelse att på plats se varifrån osten kommer. Närmare ursprunget går det inte att komma. Och att sedan köpa med en bit Bredsjö Blå hem gör att besöket lever kvar extra länge, säger Lena.
Prova att mjölka
På sommaren mjölkas fåren vid tretiden på eftermiddagen. Barn och vuxna får följa med in i stallarna och se hur det går till, och de som vill får prova att mjölka och smaka på mjölken. Cirka 100 djur finns på gården, varav många ”superdjur” som är lättmjölkade, ger mycket mjölk och har fina juver. Mjölken räcker till cirka fyra ton Bredsjö Blå varje år, ett av många exempel på ypperligt mathantverk från Bergslagen.
Den unika miljön är en anledning att åka hit … Men framför allt ska man förstås åka hit för kaffets och brödets skull.
Från Nya Zeeland till gula villan
Knappt fem mil söder om Bredsjö ligger Nora. Och där, på Alntorps ö i Norasjön, finns Englas Skafferi. Det ligger i en stor gul villa på en sluttning med utsikt över badplatsen och båtbryggan, där utflyktsbåten Plaskus lägger till. En sommaridyll i ordets rätta bemärkelse. Caféet drivs för andra året av Ingrid och Ola Hoelstad, som tillbringat många svenska vinterhalvår på Nya Zeeland tillsammans med sina barn. Ingrid är bagare, Ola barista, och tillsammans har de drivit ett mobilt café i sin husbil på andra sidan jordklotet. Inför sommaren 2016 frågade de sig ”vad ska vi göra i Sverige i sommar?”.
– Vi har sommarstuga vid Fåsjön utanför Nora, så det är klart att Nora låg nära till hands för att starta något, säger Ingrid. Nora är också en entreprenörsplats, där det känns ”tillåtet” att göra något annorlunda, det är kreativt och glatt, säger Ingrid.
Kontakter togs, och alla samtal pekade på ön och den gula villan, där det tidigare hade funnits en enklare servering. Nu var arrendet ledigt.
– Jag googlade bilder på villan och visade familjen. Alla jublade. Barnen sa direkt att de kunde stå i kiosken nere vid vattnet. Hur svårt kan det vara, frågade vi oss. Och sedan gjorde vi det!
Surdegsbröd och perfekt espresso
Familjen kom hem till Sverige i slutet av maj 2016, en vecka innan Plaskus skulle börja gå. Den nedgångna villan renoverades i rekordfart, bageriutrustning och espressomaskiner installerades – och sedan var det
full fart.
– Vi serverade surdegsmackor och espresso hela sommaren. Tack vare att det blev gratis att åka Plaskus hade vi en bra bit över 14 000 besökare. Nu hoppas vi att årets sommar blir ännu bättre, säger Ingrid.
Hennes och Olas passion för hantverksmässigt tillverkat surdegsbröd och perfekt espresso går nästan att ta på. Och de delar mer än gärna med sig av den passionen i den här fantastiska miljön.
– Den unika miljön är en anledning att åka hit. Naturen är en annan, den är varierad och beroende på åt vilket väderstreck man går skiftar naturtyperna. Men framför allt ska man förstås åka hit för kaffets och brödets skull, säger Ola och ler.
I sommar kommer satsningen på barn att bli tydligare på olika sätt. Och oavsett ålder kommer alla som beger sig till ön att uppleva en skön känsla av äventyr, framkallad av platsen och de som bebor den. Södra halvklotet och äventyret där är för övrigt representerat ändå in i caféet, som är inrett som en sjöbod. Där finns, bland mycket annat, snäckor som har färdats ända från Nya Zeeland.