fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Gefle Chocolaterie – för smakerna, miljön och rättvisan

Gefle Chocolaterie – för smakerna, miljön och rättvisan
2017-03-06 Martina Sandberg
Anna-Sofia Winroth
Text: Magnus Pamp
FOTO: KARL ALBIN

Praliner, tryfflar och chokladkakor, i Gefle Chocolaterie gör Anna-Sofia Winroth gudagod choklad. Hit&Dit tog tåget till Gävle för träffa chokladmakerskan som ger smakerna vingar.

Gefle Chocolaterie, Anna-Sofia Winroth
Handgjord njutning. Alla praliner är gjorda för hand av noga utvalda råvaror.

Min choklad ska baseras på naturliga och etiska råvaror. Principer jag aldrig tullar på, som ger fantastiska smaker, men som också lett mig in i mörk värld där pengar går före miljötänkande och empati.

Anna-Sofia Winroth

Innan jag bokade mötet med Anna-Sofia visste jag inte mycket om choklad. Förutom att det är gott. Och att det äts ofantligt med choklad i världen. Under vårt möte ska jag få veta desto mer: choklad har en mörk baksida.

Anna-Sofia Winroths chokolaterie ligger ett stenkastfrån tågstationen, på Nygatan, snett emot anrika hotell Scandic CH. Träden i allén utanför Gefle Chocolaterie är kala och landsbygdens bruna nyanser har bytts ut mot stadens jämngråa. Kanske är det avsaknaden av kontraster som gör mig överväldigad när jag öppnar dörren in till chocolaterian. En syrlig, frisk och lite söt doft möter mig. Sällan har jag känt en doft så kittlande. Spontant letar jag i mina luktminnen. Citrus? Någon form av citrus.

– Det är nypressad passionsfrukt som doftar, säger Anna-Sofia, och leder in mig i köket. Hon håller på att göra ganache, pralinfyllning med grädde och choklad i basen. På en bänk av rostfritt stål står två plastfolieövertäckta skålar. En med gulskimrande innehåll och ur den andra lyser det klarrött. Det gula är ren passionsfrukt, det röda är passionsfrukt blandad med färska hallon. Jag får smaka. Och det är verkligen gudagott. Hur kan det smaka så mycket, men ändå så balanserat? Svaret ligger hos Anna-Sofia: I hennes val av råvaror.  I hennes stora omsorg om nyanser. Och i hennes kärlek till arbetet.

Kakao träd
Ordet choklad härstammar från aztekernas och mayaindianernas ord chocolatl.
Kakao frukt
All choklad vi smaskar i oss kommer från den avlånga kakaofrukten, stor som en amerikansk fotboll.
FOTO: ISTOCKPHOTO

BARA DET GODA ÄR GOTT NOG

– Redan vid starten år 2000 hade jag en kristallklar vision, säger Anna-Sofia. Min choklad ska baseras på naturliga och etiska råvaror. Principer jag aldrig tullar på, som ger fantastiska smaker, men som också lett mig in i mörk värld där pengar går före miljötänkande och empati. Kakaoträd växer framför allt i det så kallade kakaobältet, ett smalt band runt ekvatorn. På sina resor, i jakten på rena, naturliga råvaror upptäckte Anna-Sofia att starka bekämpningsmedel används på många kakao plantager, att oersättlig regnskog avverkas för att ge plats åt plantagen och att barnarbete inte är ovanligt i branschen.

– Upptäckterna gjorde mig heligt förbannad, säger Anna-Sofia. Först ville jag upphöra med allt som hade med choklad att göra, men jag bestämde mig för att påverka kakaobranschen inifrån. Jag utbildar bland annat kvinnor på Haiti i hur man förädlar kakao och tillverkar egen choklad. I syfte att de ska få drägligare arbetsvillkor, mer betalt för sitt arbete och ökad medvetenhet om miljöpåverkan.

VÄXER NATURLIGT I REGNSKOGEN

Anna-Sofia reser också runt och håller föredrag om barnarbete och kakaoböndernas svåra arbetsförhållanden på många håll i världen. Hon har själv köpt två små kakaoodlingar i Dominikanska republiken, där kakaoträden växer i sin naturliga miljö – i djungeln. Den kakaon och noga utvald choklad från tillverkare som tänker som hon är det du hittar i Anna-Sofias praliner.

– Läs på förpackningen, säger Anna-Sofia, ju färre ingredienser det är i chokladen, desto godare och mer etisk kakao. Många chokladtillverkare tvingas att sätta till smakämnen och tillsatser för att dölja bismaker som uppstår när kakaon odlas och hanteras på ett forcerat sätt.

Anna-Sofia Winroth
Dominikanska Republiken. Anna-Sofia och Don Barceló väljer kakao som ska förädlas i ett lokalt kvinnokollektiv.
FOTO: PRIVAT
Kakao tork
De jästa kakaobönorna torkas långsamt och luftigt under tak.
FOTO: PRIVAT

HOT BLEV TILL THRILLER

Hennes engagemang för mänskliga rättigheter och miljön har också väckt starka motreaktioner. Kulmen kom när hennes familj hotades under en resa i ett kakaoland – någon ville att hon skulle sluta lägga näsan i blöt.

– Effekten blev till raka motsatsen, säger Anna-Sofia. Det är sjukt att pengar ska få styra över människors och naturens mående. chokladen, desto godare och mer etisk kakao. Många chokladtillverkare tvingas att sätta till smakämnen och tillsatser för att dölja bismaker som uppstår när kakaon odlas och hanteras på ett forcerat sätt.

2012 skrev hon därför en thriller, ”Gudarnas föda – den som dödar”, där hon flätar in sina egna upplevelser och kunskaper om förhållandena inom kakaoindustrin. Tio kronor av varje sålt exemplar går till hennes kamp mot barnarbete på kakaoplantager. Två år senare kom uppföljaren “Guds hämnd: röd död“ och nu jobbar Anna-Sofia med trilogins avslutande del. I böckerna får vi följa Mira Wallin, som driver ett chokolaterie i Sverige, och som reser till Haiti för att arbeta i kakaodjungeln. Mira dras in i en internationell och kriminell härva inom kakaoråvaruhandeln, och försvinner spårlöst…

Böcker författade av Anna-Sofia Winroth
Anna-Sofia har skrivit två deckare som utspelar sig i kakaomiljö. En tredje är på gång.

EXOTISK KAKAO OCH LOKALA RÅVAROR

På hyllorna på i köket står råvaror till fyllningar, bland annat torkade lingon som Anna-Sofia just ska riva och rulla tryfflar i.

– Så långt det går använder jag lokala råvaror. Grädden kommer från Gefleortens mejeriförening, smöret är ekologiskt, örter odlar jag själv, frukt och bär plockar jag när det finns möjlighet.

Sökandet efter nya smaker för henne även ut i världen. Hon har just bokat flygbiljetter till både Island där hon ska studera örter som stärker immunförsvaret och till Irland där hon ska ta sig an det keltiska smakarvet. Jag undrar vilka idéer hon kommer hem med?

Innan jag lämnar Gefle Chocolaterie dricker jag Anna-Sofias eget te med kakao från hennes plantage och så provar jag två praliner: En med lakritsrot och havssalt, och så en där ganachen består av grädde, smör, råsocker och grovt mald kakao från Anna-Sofias plantage. Mitt betyg? Bortom gott.

Anna-Sofia Winroth
Haiti. Anna-Sofia planerar en resa in i svårtillgänglig kakaomark.
FOTO: PRIVAT
Anna-Sofia Winroth
Anna-Sofia Winroth
Hon är styr- och regleringenjör i grunden, har köpt en restaurang för att komma åt ett gammalt tryffelrecept, driver Gefle Chocolaterie, har skrivit två thrillers och en barnbok, har äkta make, tre barn och hund, älskar att resa och fascineras av gamla kartor.
Gefle Chocolaterie, Anna-Sofia Winroth
Chokladen
Anna-Sofias choklad hittar du bland annat i Gallerian Nian i Gävle, på delikatessavdelningen på Åhléns varuhus och via geflechoklad.se.