Illustrationer: Tora Mandelmann
Foto: Disa Mandelmann/Marie Mandelmann
Förlag: Bonnier Fakta
Mandelmanns Köksbok. Gustav och Marie Mandelmann har gjort succé på TV4 i programmet om livet på gården Djupadal. Familjen bytte storstadsstress mot odlingsglädje på skånska landsbygden, där de lever med årstidernas skiftningar, prunkande växthus, kor, höns och grisar runt knuten. I Mandelmanns Köksbok bjuder de på mat från Djupadal. Det är älskade recept från ett självhushåll där årstiderna styr vilken mat som står på bordet och vad som lagras i skafferi och jordkällare. Hit&Dit har fått låna några av recepten!
Recept
RAMSLÖKSPESTO
Mixa 1 dl rostade valnötter eller mandlar med 1 knippe ramslök och tillsätt olivolja tills konsistensen är lagom. Blanda i riven ost och smaka av med salt. Gott på pasta, omelett, frittata och bröd.
(FL)ÖRTIGA NÖTTER
Gott att bjuda vännerna på före maten eller till ”Morden i Midsomer”.
INGREDIENSER:
5 dl blandade nötter, såsom hasselnötskärnor, valnötskärnor och mandel
2 tsk finhackade örter, såsom citrontimjan eller rosmarin
1⁄2 finhackad chilifrukt
2 msk raps- eller olivolja
2 tsk salt
Värm ugnen till 175°. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem i 10-12 minuter. Blanda örter och chili med olja och salt. Häll den kryddiga oljan på nötterna och blanda runt.