fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Med kärlek och självhushåll – Mandelmanns bjuder till bords

Med kärlek och självhushåll – Mandelmanns bjuder till bords
2017-02-28 Martina Sandberg
Mandelmanns
Illustrationer: Tora Mandelmann
Foto: Disa Mandelmann/Marie Mandelmann
Förlag: Bonnier Fakta

Mandelmanns KöksbokMandelmanns Köksbok. Gustav och Marie Mandelmann har gjort succé på TV4 i programmet om livet på gården Djupadal. Familjen bytte storstadsstress mot odlingsglädje på skånska landsbygden, där de lever med årstidernas skiftningar, prunkande växthus, kor, höns och grisar runt knuten. I Mandelmanns Köksbok bjuder de på mat från Djupadal. Det är älskade recept från ett självhushåll där årstiderna styr vilken mat som står på bordet och vad som lagras i skafferi och jordkällare. Hit&Dit har fått låna några av recepten!

Recept

Mandelmanns frittata
RITTATA MED POTATIS OCH VINTERSQUASH

8-10 portioner

Frittata är bra att ha i kylen under vårens ofta hektiska veckor, då man knappt hinner tänka på matlagning och samtidigt behöver rejäl mat för att orka. Vi gör flera stycken när vi ändå har ugnen i gång.

300 g vintersquash
300 g potatis
1 stor purjolök
2-3 msk olivolja
1 tsk salt
1⁄2 tsk nymald svartpeppar
eventuellt ramslök

Omelettsmet:
15 medelstora ägg
1 dl vitt vin
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200°.
Skala och tärna vintersquashen och potatisen. Skölj och skär purjolöken i tunna strimlor. Fräs alltsammans i olivolja i en stor stekpanna tills potatisen känns al dente. Salta och peppra.
2. Lägg ett bakplåtspapper i en rund form och lägg i den frästa squashen och potatisen samt purjolöken
(och eventuellt ramslöksblad).
3. Vispa ihop ägg, vin, salt och peppar och häll smeten över grönsakerna. Grädda frittatan mitt i ugnen i 10-12 minuter. Serveras kall eller varm, gärna med lite rams- lökspesto.

RAMSLÖKSPESTO

Mixa 1 dl rostade valnötter eller mandlar med 1 knippe ramslök och tillsätt olivolja tills konsistensen är lagom. Blanda i riven ost och smaka av med salt. Gott på pasta, omelett, frittata och bröd.

(FL)ÖRTIGA NÖTTER

Gott att bjuda vännerna på före maten eller till ”Morden i Midsomer”.

INGREDIENSER:
5 dl blandade nötter, såsom hasselnötskärnor, valnötskärnor och mandel
2 tsk finhackade örter, såsom citrontimjan eller rosmarin
1⁄2 finhackad chilifrukt
2 msk raps- eller olivolja
2 tsk salt

Värm ugnen till 175°. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem i 10-12 minuter. Blanda örter och chili med olja och salt. Häll den kryddiga oljan på nötterna och blanda runt.

Mandelmanns tosca
MANDELHONUNGSTOSCA

En favoritkaka sedan massor av år, där såväl bin som humlor, hönor och kor gett sitt bidrag till resultatet.

150 g rumsvarmt smör 1 dl socker
2 äggulor
3 1⁄2 dl vetemjöl

Fyllning:
3 msk honung
1 1⁄4 dl socker
75 g smör
1 1⁄4 dl hackad mandel

1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen och låt vila i kylen i ca 1 timme.
2. Värm ugnen till 175°.
3. Kavla ut degen så att den passar i en pajform som är ca 20 cm i diameter eller tryck ut den i en stekpanna av gjutjärn. Förgrädda pajdegen i ugnen i 7–8 minuter.
4. Sjud honung, socker och smör i en kastrull under ständig omrörning tills blandningen precis skiftar färg mot gyllengult. Häll i den hackade mandeln, rör om och ta av kastrullen från värmen.
5. Fyll pajskalet med fyllningen (tänk på att den är galet varm och lätt klibbar fast i skinnet) och grädda i ytterligare 7–8 minuter, tills pajen fått en gyllene färg.