Text: Katarina Averås
Foto: Øyvind Lund
Historiska foton: Klässbols
Den lilla orten Klässbol, två mil söder om Arvika i Värmland, är starkt förknippad med det anrika linneväveriet med samma namn. I 90 år och fyra generationer har här skapats svensk design av högsta kvalitet.
Framgångarna handlar både om envishet och nytänkande. En obruten kedja av fyra generationers vävare i familjen Johansson har värnat traditionerna samtidigt som de varsamt anammat ny teknik. Den 90-åriga berättelsen är levande här i fabriken.
– Våra besökare får på egen hand gå runt och titta i hela vår produktion, berättar vd Andreas Johansson, som 2003 tog över ledarskapet från sin far Dick Johansson. Det brukar vara uppskattat att se hur produktionen av de produkter man har tänkt köpa går till.
– Den som hör av sig före besöket kan få en guidad visning då någon av oss berättar företagets historia,hur vi arbetar idag, vilka projekt som präglat vår utveckling och hur vi jobbar med design, fortsätter han.
– Även de äldre handvävstolar vi har här fungerar och används fortfarande. De är levande museiföremål.
STARTADE I KÖKET
Andreas Johansson är stolt över sin familjs och företagets bakgrund.
– Min farfars far föddes här i Klässbol år 1884. I början av 1900-talet lämnade han hembygden och utbildade sig så småningom till vävare i Borås. Efter att ha skaffat sig yrkeserfarenhet återvände han 1918 till Värmland tillsammans med sin hustru Augusta och de åtta barnen. Hjalmar Johansson tog tag i arbetet att försöka rädda verksamheten vid Stafnäs Ullspinneri. Det gick inte så bra, men samtidigt hade han börjat väva linnelakan och linnehanddukar på uppdrag av vänner och bekanta vid sin handvävstol hemma i köket. Linet kom från bönder i trakten. 1921 köpte Hjalmar sin första mekaniska vävstol – en mycket viktig milstolpe i familjens historia. Den installerades i köket. Takhöjden räckte dock inte till, och för att få plats med jacquarden tvingades han göra ett hål rakt upp i sovrummet på andra våningen!
LIVFÖRSÄKRING RÄDDADE VÄVERIET
Nästa steg i linneväveriets utveckling tog Hjalmar 1924 då han fick råd att köpa ett soldattorp och kunde flytta väveriet dit. Han investerade i ytterligare två vävstolar.
– Men Hjalmar gick hastigt bort vid bara 44 år ålder, berättar Andreas Johannson. Precis när verksamheten började ta sig. De äldsta barnen, Stina 19 år och Vitalis 17 år, tog över ansvaret för väveriet. Hjalmar hade dessutom varit klok nog att utan sin hustrus vetskap teckna en livförsäkring. Pengarna kom väl till pass. De 4 443 kronorna och 76 örena användes för att betala av Hjalmars lån. Väveriet kunde leva vidare.
– Min far Dick Johansson och hans bröder Sven-Olof och Torbjörn tog över vid nästa generationsskifte 1975, fortsätter han.
Det är en balansgång att hålla i kulturarvet och samtidigt investera och satsa för framtiden.
LÅNGSAM FÖRNYELSE
Klässbols Linneväveris dukar, servetter, handdukar och andra linneprodukter älskas idag världen över. 1984 fick man ett riktigt prestigeuppdrag att designa och väva dukar och servetter till Sveriges alla ambassader världen över. Och bara fyra år senare valde även Norge att utrusta alla sina ambassader med linneprodukter från Klässbols Linneväveri. Och till en av årets viktigaste bjudningar, Nobelfesten den 10 december, kommer linnedukarna och servetterna också härifrån.
– Det är en balansgång att hålla i kulturarvet och samtidigt investera satsa för framtiden, konstaterar Andreas Johansson. Kvalitet har alltid varit och kommer alltid att vara vår ledstjärna. Det gäller hela kedjan från råvara och förädlingsmetoder till design och vävteknik.
– All produktion sker här i Klässbol. Väveriet har idag 22 medarbetare och vi samarbetar aktivt med 13 designers. Vår förnyelse går långsamt. För alla nya produkter som utvecklas planerar vi långsiktigt. Sju av Hjalmars ursprungliga mönster är fortfarande i produktion.